Szorgos év van előttünk

A tavalyi évben is a Budapesti Állat- és Növénykert volt az ország egyik legnépszerűbb látványossága. Közel egymillió érdeklődő – nemcsak budapestiek – látogatta meg a több mint 152 éves intézményt, amely történelmének egyik legnagyobb megújulásán megy keresztül. Az intézményt immáron több mint 25 éve vezető Persányi  Miklóst kérdeztük az elmúlt év eredményeiről és az idei év terveiről.

Ha a látogatók szempontjából kellene értékelnie a tavalyi évet, akkor mik a legfontosabb változások, amelyek az érkezőket fogadják?
Nehéz választani, mert nagyon sok fejlesztés készült el a tavalyi évben. Májusban megnyílt a Holnemvolt Vár, amivel egycsapásra ötödével, 12 hektárra bővült a látogatók által bejárható terület. Ez az állatkerti játszópark elsősorban a kisgyermekes családokat várja, játékos mesékkel, mesés állatokkal, élmények sokaságával.
Az állatsimogatók, a Hetedhét Palota, a Titok­pince, és a Varázs­padlás mellett a régi vurstli hangulatát is megőriztük a felújított ikonikus Schäftner-féle körhinta mellett. Az új vendéglátóhelyekkel, babaszobákkal, mosdókkal nagyot javult a látogatók komfortja is. És persze itt van az egyik személyes kedvencem, a Tengerimalac Város is.

Miért tengerimalacok a kedvencek?
A tengerimalacok végtelenül kedves állatok és egyszerű róluk gondoskodni, egy kisgyermeknek is ideális háziállat lehet. De más kistestű állatokra is gondoltunk, ezért nyílt meg a Sünispotály, ahol a látogatók figyelemmel kísérhetik a mentett állatok gyógyítását, nevelését.
Sok ilyen állat érkezik az Állatkertbe?
Tavaly 1800 példány, de volt már kétezer fölött is a számuk.

 

A Holnemvolt Vár mellett folynak a Pannon Park munkálatai is?
Igen, ennek egyik első lépéseként elkészült a Cápasuli, ahol Közép-Európa második legnagyobb tengeri medencéjében, négyféle növendék cápa tanulja az illemet tucatnyi rája és több száz különféle fajú hal társaságában. Innen, a Cápasuliból kerülnek majd a cápák a Pannon Parkba. Már kinőtt a földből a Pannon Park legfontosabb épülete, a Biodóm, amelynél már zajlik a több mint 18 ezer négyzetméternyi külső felület beépítése. Végre elért hozzánk is a távhő, és megkezdődött a Széchenyi Fürdőből hozzánk vezető termálvezeték megépítése is. A nyitásig persze még rengeteg teendő maradt. Már most is 650 fő dolgozik a beruházáson, de hamarosan ez a létszám közel ezerre nő, hogy 2020-ra elkészülhessen Budapest új, világszinten is hírneves látványossága.

Sok új állattal is büszkélkedhetnek…
Szapora volt a gyermekáldás az Állatkertben. A nyugati szürkekenguruknál, a rókakuzuknál, a tatuféle matakóknál, a gyűrűsfarkú makiknál, a rókamangusztáknál, a világritkaságnak számító aranyhasú mangábéknál, a cebui disznóknál, a vízidisznóknál, a nagy maráknál. Felsorolni is nehéz. A háziállataink is szépen szaporodnak az állatsimogatóbban, de a mangalicáknál, a rackáknál és a magyar tarkáknál is szép számban születtek kicsinyek. A madaraknál a flamingók voltak a rekorderek: 25 fiókát neveltek fel, de kikeltek vörösfülű arák, rózsás és borzas gödények, és nagy örömünkre a Margitszigeti kisállatkertben tartós sérülésük miatt otthonra lelt gólyák is fiókát neveltek fel, a látogatóktól karnyújtásnyira. Persze bajból is kijutott, Asha, az elefántunk megbetegedett és a  legjobb kezeléssel sem tudtunk segíteni rajta.

Említtette, hogy az idén is nagy erőkkel folytatódik a Biodóm építése. Emellett mik a tervek erre az esztendőre?
A Biodómban az építkezést jövőre követik majd a belső munkálatok, a dísz­letezés, a gépek, bútorok installálása, a kiállítások elhelyezése, és persze sok ezer növény és sok száz állat beszerzése. A Cápasuliba további szállítmányokat várunk újabb és újabb fajokkal, de a takin bikánk is két nőstényt kap hamarosan, a Krokodilházba pedig az egyik legritkább és legokosabb krokodilfaj, a kubai példányai érkeznek. Népszerű rendezvények egész füzérére készülünk, Állatok farsangja, a Föld Fesztivál, a nyolcadik alkalommal megrendezett Állatkertek Éjszakája, az Állatszeretet napja, a Sérült Emberek Napja, és a Halloween-program régi hagyomány, de az olyan új, tavaly bevezetett sikeres eseményeket is megtartjuk idén, mint a Márton Napi Liba-buli, vagy a Gyermekkönyvhét. És természetesen várunk az idén is milliónyi látogatót, kicsiket és nagyokat egyaránt.