Számvetés – Fürdőfejlesztés és egészségturizmus a Dél-Alföldön

1999. július 9-én, Csongrádon 25 fürdőtelepülés fogott össze a régió fürdőinek fejlesztéséért, majd 2004-ben megalakult a Dél-Alföldi Termálklaszter és így ma már 50 taggal és az Észak-Alfölddel, a Vajdasággal és Románia észak-nyugati régiójának fürdőtelepüléseivel közösen egy nemzetközileg is jelentős „Al­föld Spa” márka bevezetésén, elismertetésén munkálkodtunk. 

2009. július 9-én Csongrádon partnereikkel közösen emlékülést tartottunk. Azóta még egy évtized elröpült felettünk, mint Petőfi Sándor csere bogara: ,,Hej azóta húsz esztendő telt el/ Megrakod­va búval és örömmel.../Húsz esztendő… az idő hogy lejár! Aztán így folytatódott a vers: Foglaljatok helyet itt mellettem,/ Hadd felejtsem el, hogy férfi lettem…/

 

Így van ez az Egyesülettel is, férfi korba lépett, bár úgy érzékelem, hogy a Gauss görbéje éppen lejtmenetben van. Bár az is igaz, hogy az idő ugyan nagy tanítómester, csak sajnos megöli a neveltjét. Mégis, mivel nagyon bízom abban, hogy az együttműködésnek van jövője hazánkban és szomszéd országokban, Európában és a Világon, így az egészségturizmus területén is. A formák természetesen változnak, a mi esetünkben is egy évtizedig a Régi majd a Klaszter volt a sláger, aztán a már kissé protekcionista akkreditált Klaszterek, és feljöttek a desztinációs együttműködések. Nem baj ez, ha a jó ügyek a fejlődést segítik. Sokszor töprengtem a könyv írása és szerkesztése közben, hogy külső nyomkövetőként írjak, vagy vállaljam a személyes, szinte szülői kötődést. Végül az utóbbi mellett döntöttem hiszen az életem 20 évéről van szó, ezért felesleges „a mondatok, a kifejezések mögé bujkálni” – és persze nagyrészt feleségem élete is, aki folyamatosan egyre többet vállalt főként, amikor pénzszűkében egyedül, munkatársak nélkül maradtam. Igen, ahogyan a költő sorait idéztem, voltak nehéz idők – a búval ugyan soha nem törődtem –, de a közösség szeretete, támogatása hamar feledtette azokat. Az emlékezés során nem kívántam elkerülni ennek a remek szakmai, és baráti közösségnek érzelmi összetartó erejét, amely személy szerint nekem, – és remélem másoknak is igen sokat jelentett az eltelt húsz évben. Köszönet mindenért!

dr. Albel Andor

örökös, tiszteletbeli elnök