„Hosszújáratú életek, rövidjáratú házasságok”

Albel Andor
Szarvason végezte iskoláit, első írásai a gimnáziumi Diákhíradóban és a Békésmegyei Népújságban jelentek meg, később a Debreceni Egyetem lapjában. 1973-ban a Magyar Rádió dráma pályázatán dobogós lett Szökőév című rádiójátéka. Ezután nyugdíjba vonulásáig nem írt, 2011-ben André Albel álnéven megírta az Európai szivárványt, melyben a családjának történetét Európa elmúlt 300 évébe foglalta.

Most, feleségének Szentmiklóssy Gabriellának anyai tengerész rokonai emlékeit felhasználva írt a Dunai hajózásról Fiumétől – Passauig, a tengerektől óceánokig, – a tengerészek, főként a kapitányok életéről. Ennek a regényének a törzsét az anyai nagybácsi Gáti Ferenc hajókról küldött levelei adják. Fogadják és olvassák szeretettel mert, mint az a könyvborító hátoldalán olvasható: „Anaharzis – a hét ógörög bölcs egyike –, az ókori világ embereit három csoportba sorolta, úgy, mint élő ember, holt ember és a tengerész. A tengerész egy bűvös teremtmény, kizárható a házadból, de a szívedből soha! A tengerész mindig úton van, és búcsúzkodik a családjától, a szeretteitől, és a barátaitól, mert szólítja a hivatás: be kell hajózni.”

2018. április 21-én, 17 órára meghívást kaptam volt kollégám és jóbarátom, 
dr. Albel Andor, a „Hosszújáratú életek, rövidjáratú házasságok” című új könyvének – dedikálással egybekötött – „ősbemutatójára” a budapesti Millenáris Parkba, a Publio Kiadó standjára, a szerző és a „dokumentum-regény”-ben érintett Gáti, Potzner és Pethő tengerész-családok életben lévő hozzátartozói és leszármazottai nevében is.
A regényes dokumentum-történet a szerző – dr. Albel Andor (André Albel) – anyai dédapjával, az olasz származású Ernesto Caselli tengerész-kapitánnyal (1856–1928), Fiumében történt, első behajózásával kezdődik, és az első-, majd a második világháborún át vezet napjainkig, a Duna-tengerhajózás történetének egyes pillanatait és a tengerész-dinasz­tia kalandos életét is bemutató doku­mentumokkal, fényképekkel alá­támasztva.
A téma iránt érdeklődők között a standon személyesen találkozhattunk a szerzőn és az érintett családtagokon, barátokon, ismerősökön felül – többek között – Szalma Botonddal, a MAHART volt vezérigazgatójával, a Magyar Hajózási Országos Szövetség (MAHOSZ volt elnökével, Hadnagy Gáborral, a Magyar Tengerészek Egyesülete) MATE volt elnökhelyettesével, és Bauer József I. osztályú, hosszújáratú tengerészkapitánnyal is.
A fenti könyvbemutatóra a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében került sor.
A könyv a napokban kerül a Líra és Libri könyvesboltjaiba (2900 Ft), amelynek elolvasásához jó szórakozást kíván,


Péteri László