Nemzetközi lapszemle

Szelestey Lajos,

A Szerkesztőbizottság tagja

 

 REUTERS

A Washington és a Peking közötti kereskedelmi háború miatt a költözködést, illetve az újabb beruházások késleltetését fontolgatja a Dél- Kínábann működő amerikai vállalatok 70%-a, mert a termelés hasznát jelentős részben elviszi a két ország ellenségeskedése. Ezt egy vadonatúj felmérés állapította meg, mint ahogy azt is, hogy a tengerentúli vállalkozók szerint őket jobban sújtja a vita, mint más államok érdekeltségeit. Az amerikai cégek egyharmadát kérdezték meg, de csak 1%-a mondta azt, hogy visszamegy a USA-ba. Ugyanakkor a kínai partnereknek csupán egyharmada gondolja úgy, hogy felül kell vizsgálnia eddigi üzletpolitikáját.

Kiderült, hogy a szállítási láncok, valamint az ipari központok inkább Délkelet-Ázsiába települnek át. A válság további fejleménye, hogy a vevők lassítják a megrendeléseket, illetve teljesen leállítják azokat, amíg nem látszik, hogy jobb idők jönnek.Az is előfordulhat, hogy inkább más, olcsóbb gyártót keresnek, hiszen a pótterhek megdrágítják a termékeket. Az amerikai vámok leginkább a nagy- és kiskereskedelmet hátráltatják, míg a kínai ellenintézkedések elsősorban a mezőgazdaságot érintik. Ám ezzel együtt úgy tűnik, hogy mindkét fél hosszú küzdelemre rendezkedik be.

 

FAZ

1,4 milliárd euróba került, teljesítménye 350 Megawatt és 350 ezer háztartást lát el árammal: megnyílt Németország legnagyobb szélkerékparkja a Kelet-tengeren, de már épülnek a következők. A Rügen szigeténél átadott, Viking névre keresztelt létesítmény az Iberdrola spanyol energetikai cég hozzáértését dicséri.

 

Határidőre, két és fél év alatt készült el és nem lépték túl a megadott költségvetést. A 70 szélkerék alapozásához helyenként 40 méter mélyen fúrtak le a tengeri talapzatba. Az 5 megawattos turbinákhoz 135 méter átmérőjű rotorok tartoznak. Az áram 90 kilométer hosszú vezetéken jut el a német hálózatba. A konszern elnöke azt is bejelentette, hogy jól állnak az engedélyek beszerzésével, így hamarosan hozzáláthatnak a térségben a "Balti sas" megépítéséhez, semmiféle kockázatot nem látnak a vállalkozásban, amely 476 megawattnyi energia előállítására lesz képes. Egyben máris 10 megawattal növelik a Viking kapacitását. Az infrastruktúra miniszter szerint az ilyen beruházások felértékelik Mecklenburg-Előpomeránia gazdasági jelentőségét, megrendelésekkel látják el a technológia gyártóit és kedvezően hatnak a foglalkoztatásra is.

DER STANDARD

Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben az osztrákok változatlanul szeretnék kézpénzzel fizetni, ezzel együtt a bankok számára óriási üzletet jelentenek az utalások. A kp-kímélő forgalom Ausztriában egy év alatt mindössze 1,4%-kal nőtt, míg Németországban 3,4%-kal, Kínába pedig 35%-kal. A Boston Consulting Group jelentése értelmében tavaly minden osztrák átlagosan 203 alkalommal kártyáról egyenlítette ki vásárlását. Norvégia esetében a hasonló adat meghaladja az 500-at, Hong Kongban pedig az 1800-at. Észak-Európa lassanként teljesen száműzi a bankjegyeket az üzleti életből, de a kisebb összegeknél az osztrákok is becsatlakoznak a nemzetközi irányzatba. Ezt elősegíti, hogy a következő 10 évben előreláthatólag világszerte a felére megy az ilyen tranzakciók után felszámítandó jutalék. A bankok tavaly 1,27 milliárdos forgalmat hoztak össze ilyen ügyletekből, ez a tétel előreláthatólag megkétszereződik az előttünk álló évtizedben. A bankoknak érdemes kivetniük a hálójukat olyanokra, akik nem tartoznak az ügyfeleik közé, ehhez vevő- és kereskedőbarát megoldást kell találniuk. Erre Kínában és Indiában már vannak jó példák, a QR-kódok felhasználásával.

THE TIMES

Ázsia nagyot lendített az HSBC 3. negyedévi eredményén: a bankóriás nyeresége 28%-kal ugrott meg, köszönhetően az alacsonyabb költségeknek és a magasabb jövedelemnek. Az adózás előtti profit ily módon szeptember végén 5,9 milliárd dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 4,6 milliárddal. Ezen belül az ázsiai földrészen 13%-kal lett magasabb a nyereség, ami 4,45 milliárdot jelent. A pénzintézet, amelynél a vagyonát tekintve nincs nagyobb Európában, a hitelválság után nagy karcsúsításba kezdett. Ennek megfelelően erősödött a tőzsdei jegyzés. Az új elnök-vezérigazgató, John Flint, aki februárban foglalta el hivatalát, a következő három évben 17 milliárd dollárt kíván technológiára fordítani, illetve Kínába befektetni. Fontos feladatának tekinti a magán-, illetve befektetési banki tevékenység fellendítését, mert még jobb eredményeket akar Ázsiában, illetve a nemzetközi hálózat révén. Az Egyesült Államokban pedig immár szeretne kikeveredni a veszteséges zónából.